domenica 12 marzo 2017

kenyer receptek


Nibiru honlapjarol

4 közepes méretű krumplit (öklömnyi) megpucolunk, és sós vízben megfőzünk.
1,75 kg fehér lisztet és 4 marék teljes kiőrlésű rozslisztet tálba szitálunk.
5 dkg friss élesztőt 1,5 dl cukros langyos vízben felfuttatunk.
A liszttel elmorzsoljuk az összetört krumplit, ízlés szerint megsózzuk. (Egy, maximum két evőkanál só kell hozzá.) Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos vízzel dagasztjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A dagasztást addig folytatjuk amíg a tészta hólyagosodni nem kezd, és le nem válik a kezünkről. (kb. 10 perc) 2 óra hosszát langyos helyen kelesztjük, majd mikor megkelt, lazán átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Kerek cipókat formálunk. A cipókat kiolajozott, nagy gáztepsibe helyezzük. A cipók közé olajjal megkent alufóliát rakunk. A sütőt 200 ˚C fokra előmelegítjük miközben a cipókat még cirka fél órát kelni hagyjuk a tepsiben. A sütés megkezdése előtt a sütő aljába fém edénybe (lábasba) vizet teszünk. Sütés előtt a cipók tetejét kereszt alakban bemetsszük, és vizes ecsettel megkenjük. 20 percig 200 ˚C fokon, majd további 40-50 percig 180 ˚C fokon sütjük. Amikor kivettük a forró kenyeret a sütőből, azonnal átkenjük még egyszer vizes ecsettel. Ha már meg tudjuk fogni, farácsra helyezzük, és úgy hűtjük tovább. Ez az adag (4 cipó) kb 2-3 napig elég egy 5 tagú, (3 gyermekes) családnak. A receptet mi is úgy tanultuk a barátainktól, csak pár helyen

Nessun commento:

Posta un commento